Fietsmaaltijdenbezorgers van Deliveroo zijn geen zzp’ers maar werknemers, zo oordeelde de kantonrechter te Amsterdam op 15 januari 2019. Dit is een flinke tegenslag voor Deliveroo. Het bedrijf krijgt nu namelijk te maken met de bescherming die het arbeidsrecht aan werknemers biedt.

Zzp-constructie Deliveroo

Deliveroo biedt sinds ca. 2015 een ‘platform’ aan waar consumenten maaltijden kunnen bestellen bij restaurants. Ook biedt het bedrijf een bezorgservice waarbij koeriers zich kunnen aanmelden om de maaltijd die is bereid door het betreffende restaurant naar de consumenten te brengen. Deliveroo heeft met al deze koeriers een overeenkomst van opdracht gesloten. Zij werden hiermee niet behandeld als werknemer, maar als zzp’er. Volgens Deliveroo zijn de koeriers namelijk vrij om een opdracht aan te nemen of te weigeren. Voor Deliveroo is een zzp-constructie gunstig, omdat het arbeidsrecht daarop niet van toepassing is. Zo hebben zij bijvoorbeeld niets te maken met het minimumloon, de ontslagbescherming of doorbetaling van het loon bij ziekte.

FNV stapt naar de rechter

De vakbond FNV vindt dat de koeriers als werknemers behandeld moeten worden en besloot daarom een rechtszaak aan te spannen. De kantonrechter te Amsterdam is het met FNV eens: de koeriers moeten als werknemer beschouwd worden. De koeriers verrichten namelijk arbeid, worden hiervoor betaald en er zijn verschillende aanwijzingen dat sprake is van een gezagsverhouding. Dit zijn de elementen die nodig zijn voor een arbeidsovereenkomst en dus zijn de koeriers werknemers.

De teleurstelling zal voor Deliveroo des te groter zijn geweest, omdat de rechter te Amsterdam haar op 23 juli 2018 nog in het gelijk had gesteld in een andere zaak.

Gevolgen van de uitspraak

De koeriers vallen nu met terugwerkende kracht onder een CAO en zij kunnen aanspraak maken op een schriftelijke arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de koeriers beschermd worden door het arbeidsrecht en het verdienmodel van Deliveroo wordt nadelig beïnvloed (of is misschien zelfs onhoudbaar).

Deze vraag wordt veel vaker door of namens werknemers voorgelegd aan de rechter, w.o. in het recente verleden de pakketbezorgers. De uitkomsten waren in die zaken zeer wisselend en sterk afhankelijk van de individuele omstandigheden. Duidelijk is dat de vanuit de ondernemer gewenste flexibiliteit (en lagere kosten) blijft schuren met het dwingend rechtelijk karakter van het arbeidsrecht. Deliveroo heeft aangekondigd in appel te gaan en haar concept niet aan te passen.

Indien u vragen heeft over de uitspraak of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen, kunt u contact opnemen met K.M. (Koen) Janssen.