Dat een ondernemer/werkgever 104 weken het loon moet doorbetalen aan langdurig zieke werknemers is bekend. Dat de werkgever ook bij ontslag een transitievergoeding (maximaal € 76.000,=) moet betalen is sinds 1 juli 2015 realiteit en misschien minder bekend.
De werkgever moet betalen ondanks dat het doel van de transitievergoeding (deels) is om de werknemer te helpen een nieuwe baan te verkrijgen terwijl een langdurig zieke werknemer in veel gevallen zo ziek zal zijn dat hij niet (of nooit) meer aan het werk zal gaan.
Om te voorkomen dat de transitievergoeding moet worden betaald zien we in de praktijk de oplossing dat de arbeidsovereenkomst niet wordt opgezegd na 104 weken ziekte, maar door de werkgever ‘slapende’ wordt gehouden. Er wordt dus geen loon betaald en geen werk verricht, maar de arbeidsovereenkomst bestaat (juridisch gezien) nog steeds en de transitievergoeding is (nog) niet verschuldigd. Pogingen van werknemers om zelf de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden door de rechter om de transitievergoeding te laten vrijvallen, stranden vooralsnog (zie bijvoorbeeld ECLI:NL:RBMNE:2015:8495 enECLI:NL:RBZWB:2016:1637).
Minister Asscher heeft op 21 april 2016 een brief gestuurd aan de Tweede Kamer en aangekondigd dat het kabinet voornemens is werkgevers te compenseren die in dergelijke gevallen een transitievergoeding moeten betalen. Het lijkt er dus op dat de werknemer zijn aanspraak behoudt. Onduidelijk is nog of de werkgever volledig wordt gecompenseerd.
Indien u hierover vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.